Výměnný pobyt našich žáků na ostrově Norderney

7. třídy
Pátek
Na ostrov jsme dorazili po dlouhé cestě všichni v pořádku. Přivítalo nás zde slunečné počasí a všichni doufáme, že vydrží i nadále. V sobotu nám budou propůjčena kola a v odpoledních hodinách nás čeká lekce Windsurfingu. V neděli budou mít žáci volno, které stráví s rodinami.

Pondělí
Dnes jsme měli možnost navštívit záchranou stanici pro tuleně. Na začátku nám paní Xénie, která zde pracuje jako dobrovolník, vyprávěla něco málo o tuleních a lachtanech. Následně jsme šli na krmení tuleňů a na výstavu. Také jsme měli možnost koupit si nějaký suvenýr. Vše to bylo moc hezké. Poté jsme se vydali do labyrintu a odpovídali na otázky. Cestou domů jsme zase jeli trajektem a vrátili se do rodin.

Bíba,Týna, Naty

Úterý
Dnes jsme byli pozváni do školy našich německých partnerů. Ráno nám byly ukázány prostory školy a poté jsme šli do školní kuchyně udělat pizzu. Mezitím, co se naše pizzy pekly, jsme šli navštívit starostu ostrova Norderney, který nám řekl vše o ostrově, včetně jeho historie a zajímavostí. Poté jsme se opět vrátili do školy, abychom snědli naše pizzy :). Odpoledne jsme dojeli na kolech na druhý konec ostrova, aby jsme se podívali na maják, ze kterého jsme si mohli prohlédnout okolní krajinu. Hned poté jsme vyrazili na nedaleký vyhlídkový bod, kde jsme se občerstvili jídlem a pitím, které bylo pro nás naši němečtí partneři připravili, což bylo velmi milé. To byl konec našeho společného programu a poté jsme se vrátili opět do našich rodin.

David, Leander, Kristián

Středa
Ve středu jsme se sešli ve třídě výtvarné výchovy. S paní učitelkou jsme malovali na malé plátno obrazy, které byly spojené s ostrovem Norderney. Po malování jsme se přesunuli do místního muzea (Bademuseum). Zde nás přivítal milý pán, který nám následně vyprávěl o ostrově, což bylo velmi zajímavé. Poté jsme šli do kina, kde jsme viděli film Dumbo. Pohádka byla o malém slůňátku s velkýma ušima, díky nimž mohlo létat.

Karolína, Eva a Káťa

Čtvrtek
Ráno jsme šli na Wattwanderung (procházka po mořské mělčině). Po procházce jsme šli na zmrzlinu na severní stranu ostrova. Po zmrzlině jsme šli s německými partnery do místního bazénu. Po bazénu jsme šli domů, připravit se na zpáteční cestu a večerní grilování.

Lukáš a Tadas