Škola v přírodě: Albrechtice nad Vltavou

Pondělí 25. dubna 2022

     Cesta z Prahy proběhla bez problémů a před polednem jsme vjeli do krásného areálu v Albrechticích nad Vltavou. Bydlení nás nadchlo, všechny pokoje vkusné a se sociálním zařízením. Po dobrém obědě jsme si během poledního klidu vybalili a nachystali na odpolední vycházku, abychom prozkoumali celý areál a jeho okolí s krásnými lesy i rybníkem. Po cestě jsme hráli hry na bouři a povodeň a vyřádili se v lese.
     Po výborné svačině vysvitlo i sluníčko a my jsme skoro až do večeře hráli fotbal, vybíjenou, stavěli si na písku hrady či lezli na strom, a nebo si jen tak hráli a blbli s kamarády.
     Po večeři jsme se rozdělili do osmi hracích družstev, ve kterých budeme po celou dobu pobytu soutěžit. Co nás čeká zítra, se dozvíme ráno. Dobrou noc.

Úterý 26. dubna 2022

     Dnes nám přálo počasí, a i když mělo pršet, svítilo sluníčko a po dešti ani památky. Díky tomu jsme se mohli věnovat sportům všeho druhu. Po snídani jsme si vylosovali speciální názvy družstev (např. Juventus Smíchov, Arsenal Strašnice, Manchester Žižkov a pod.), a absolvovali hod krikeťákem, sprint na 60 m a vytrvalostní běh cca 500 m. Naučili jsme se také pravidla nové hry Ringo. Odpoledne jsme nejprve vyrazili na vycházku s výhledem na Vltavu a po vydatné svačince jsme rozehráli turnaje ve vybíjené a Ringu. Opět jsme se venku vyřádili až do večeře (řízek, bramborová kaše a okurkový salát – mňam, mňam). Po ní jsme mohli na návštěvy do pokojů kamarádů, ale moc hodní jsme nebyli, takže zítra to asi už neklapne :-).
     Uvidíme, co počasí vyvede, a jen doufáme, že budeme moci pokračovat dál. Byl to super den.

Středa 27. dubna 2022

     Po propršené noci byl ráno svěží vzduch a obloha vypadala nadějně. S paní učitelkou Votavovou jsme někteří již po druhé ráno vyběhli na rozcvičku. Bylo to osvěžující. Dopoledne nám pan učitel nachystal stezku, na které jsme v našich družstvech měli hledat a zapamatovat si věci, které do lesa nepatří. Po úspěšném dokončení jsme pokračovali v turnajích ve vybíjené  a ringu.
     Odpoledne jsme si všichni poprvé vyzkoušeli předávku štafetového kolíku a zaběhnout štafetu. Všem se nám to moc líbilo, fandili jsme si navzájem, a moc nás to bavilo. Bylo to pro nás opravdu něco nového. Potom jsme si mohli hrát na hřišti, trénovat to, co nám nešlo, a měli jsme i volnou zábavu. Ven jsme šli i po večeři a dostatečně se vyřádili.
     Zítra nás čeká čtvrtý nabitý den, a proto musíme jít spát.

Čtvrtek 28. dubna 2022

     Dnes dopoledne jsme kromě dohrávání vybíjené a Ringa ještě přidali trénink v minigolfu a někteří si zahráli i ping-pong. Po obědě jsme měli naplánovaný výlet na rozhlednu Velký Kamýk, která stojí asi 4,5 km od našeho areálu. Šli jsme hlavně po lesních cestách, kde jsme nejdříve hledali zelenou značku a poté modrou. Cestou jsme se zastavili u lesní studánky, trochu se osvěžili a na vrchol vyšli v pohodě. Před rozhlednou jsme se rozdělili do tří skupin a postupně vystoupali do výšky 48 metrů s krásným výhledem do okolí a na vzdálené hory. Dole jsme vykoupili stánek se suvenýry a utratit tak bohaté kapesné. Zpět jsme vyrazili po žluté trase a užívali si lesa, šišek, mechu a po spletitých cestičkách při mumlání o bolesti nožiček jsme konečně dorazili do tábora. Ušli jsme celkem neuvěřitelných 12 kilometrů. Večeři jsme stihli. Večer jsme zakončili opékáním buřtíků, zpíváním Bedny od Whisky s paní učitelkou a pohodovým sezením u táboráku. Byl to dlouhý, ale hezký den. Spát jsme šli později a zdravě unaveni, to nám ale nevadilo. Těšíme se, co nás bude čekat zítra – poslední den pobytu.

Pátek 29. dubna 2022

      Poslední den nás probudilo sluníčko a obloha byla celá modrá. Dopoledne proběhl předposlední závod soutěží a to „opičí dráha“ v celém areálu. Vystřídali jsme po družstvech několik disciplín, kde jsme prověřili naši zručnost, šikovnost i rychlost. Závod se měřil na čas.
      Při poledním klidu obě třídy začaly zlehka nacvičovat vystoupení na akademii. Odpoledne proběhl poslední bodovaný závod v přetahování lanem. Zbytek odpoledne jsme měli volnou zábavu a každý se mohl věnovat činnosti, která ho bavila: fotbal, ringo, minigolf, stavění hradů, hra na schovávanou, frisbee, lezení na strom aj.  Před večeří jsme se snažili najít všechny své věci a zabalit je.
     Večer bylo vyhlášení výsledků, samozřejmě odměny a diplomy, zpívání na dobrou noc a poslední ulehnutí do postýlek. Zítra musíme vstát o chvíli dříve, dobalit a nachystat kufry a v 9:00 hodin hurá domů.
     Celý týden se opravdu vydařil, a myslíme, že se všem líbil. Už se těšíme na další školu v přírodě.